El seminari socràtic és un recurs pedagògic que ofereix als participants la possibilitat de compartir idees i coneixement sobre lectures, tant en relació a aspectes de forma, el seu estil, l´estructura o recursos tècnics, l´argument, la trama, els personatges, la finalitat de l´autor o els contextos. Sovint, el seminari serveix per a resoldre dubtes que hagin pogut quedar després de la lectura o per comentar buits que l´autor hagi deixat. Els participants presenten i discuteixen els diferents punts de vista i hipòtesi sobre un mateix fet i sobre el possible significat que va voler donar l´autor.
En el Seminari sobre “Las últimas tardes con Teresa” es va proposar obrir el diàleg revisant el fil argumental. El fons de l’obra ens ha obligat a reflexionar sobre les diferències entre classes que hi havia a mitjan segle XX a l´Espanya que es recuperava de la guerra.
Marsé fa una crítica a la societat burgesa (un altre element que ens connecta amb el realisme) i a les hipocresies presents en les postures rebels i progressistes d´una gran part de la classe burgesa (universitaris de pensament esquerrà que promouen vagues i altercats). Entrant en els personatges, coincidim que existeix un paral·lelisme entre dos protagonistes, Teresa i Manolo, que va donar molt per parlar. Tots dos ambicionen moure´s d´on estan. Comparteixen el caràcter rebel i desitgen conèixer-se mútuament. Manolo desitja l´ascens social i Teresa, d´alguna manera, desitja descendir (encara que sigui a estones fruit de la seva personalitat intrèpida i curiosa) a una societat a la qual no pertany, en un ambient obrer de la Barcelona perifèrica, que l´atreu enormement. Manolo té a Teresa en un pedestal, i Teresa admira al líder proletari.
Les relacions d´amistat, parella i entre pares i fills ens han deixat també alguns interrogants, així com la importància de l’educació i l´accés a la mateixa com a factor que marcarà diferències d´actituds en els estils relacionals i d´oci.
Un altre tema que acompanya la trama són les formes de vida que hi ha al marge de la legalitat, els negocis bruts i les causes por les quals determinats grups acaben delinquint. Marsé vol deixar clar un origen i infància ambigus i complicats del protagonista.
Finalment, a ningú va passar per alt la visió d´una societat marcada pel masclisme. Finalment podríem dir que Teresa representa l´oportunitat de salvar les diferències de classes, por un costat, i establir la igualtat entre homes i dones mitjançant l´avenç cultural de la societat.
Alumnes de 1r BTL Llengua i Literatura Castellana