Durant els mesos de setembre i octubre els alumnes de tercer d´ESO han estat llegint la novel·la ´Camps de Maduixes´ que tracta d´una noia que es troba en coma per haver pres un estupefaent. Al llarg d´aquest temps hem organitzat diversos ´seminaris socràtics´ per parlar de la novel·la i la seva temàtica.
Un seminari socràtic és una conversa entre els alumnes per poder compartir idees i dubtes. El funcionament consisteix a reunir mitja classe, seure en cercle i conversar sobre el tema en qüestió. Les normes són clares i senzilles: els alumnes no poden aixecar ni la mà ni la veu; per intervenir cal aprofitar les pauses naturals, s´ha de respondre sempre a la persona que ha fet l´aportació anterior abans de canviar de tema i, de ser possible, cal referir-se al text a l´hora de proposar una pregunta o expressar una opinió.
Aquestes normes són molt importants, ja que es pretén fomentar i consolidar la gràcia i la cortesia com a competències transversals bàsiques. Al principi els costa força participar, però amb el guiatge del professor, al cap de poc temps estan compartint opinions diverses, preguntant-se moltes coses i responent-se entre ells.
Un cop acabada la lectura de la novel·la, ens hem dedicat a preparar unes dramatitzacions d´alguna escena. També hem aprofitat per afegir-hi mostres clares dels diferents registres que s´utilitzen en la llengua: el formal, el familiar i el vulgar. El resultat han estat unes petites dramatitzacions molt entretingudes, que ens han ajudat a reflexionar sobre l´abús de les drogues i aprendre, de forma pràctica, com encaixen els diferents registres de la llengua en situacions quotidianes.