Els alumnes de BTL1 que cursem la matèria de Literatura Universal estem treballant corrents literaris, autors i obres de diferents períodes des d´un punt de vista actual que ens permet veure el perquè encara ens fan pensar i alhora gaudir.
Durant el segon trimestre, hem realitzat la lectura d´una obra teatral de l´autor més conegut de tots els temps, “Otel·lo” de William Shakespeare. A les sessions de classe, cadascú llegia les intervencions d´un personatge, endinsant-nos així en la trama i fent reflexions sobre el significat del text o els seus temes generals. La majoria d´ells són actualment vigents com el racisme, la gelosia, la traïció, la maldat i la possessió i, això, ens va conduir a pensar sobre la societat actual i si realment ha evolucionat des del segle XVII, època en la qual es va redactar l´obra. El seu protagonista, Otel·lo, és presentat com una persona racional i justa, fins que Iago, el real motor d´aquesta tragèdia, el manipularà, convertint-lo en una persona gelosa i possessiva. La més afectada serà Desdèmona, dona d´Otel·lo, que representa la fidelitat i la puresa de l´amor.
L´argument, tot i tenir quatre segles d´edat, podria reflectir fets actuals com la violència domèstica, les relacions tòxiques i com som d´influenciables els humans. Per tant, és una obra universal amb un autor que ha fet reflexionar a una gran quantitat de lectors. Llegir obres com aquesta, no només ens fa tenir més cultura, sinó que ens fa pensar i debatre molts aspectes, com la maldat o l´amor, entre molts altres. Aquesta manera dialogada i raonada d´apropar-se a la lectura permet fer de llegir un hàbit i un aprenentatge, a més d´entreteniment i art.
Lúa García, BTL1C