Els nadons són lingüistes universals perquè són capaços de produir qualsevol so de qualsevol llengua. No obstant això, cap als 8 i 10 mesos d´edat, el seu balboteig s’adapta al llenguatge de l´idioma o idiomes dels seus pares i als diferents accents. La preferència pel llenguatge farà que el nen absorbeixi més un llenguatge que un altre.
El període sensitiu del llenguatge és una finestra d´oportunitats per absorbir les llengües que es parlin en l´ambient que envolta al nen. L´habilitat dels cervells joves per assimilar el llenguatge per una via d´aprenentatge informal, és la prova de l’existència dels períodes sensitius de l´aprenentatge. Allò que el nen absorbeixi durant els seus primers sis anys de vida influenciarà profundament en les seves habilitats lingüístiques i en el desenvolupament de la seva capacitat cognoscitiva. El nen absorbirà l´idioma que més s´usi en l´ambient.
Els nens necessiten comprendre el món que els envolta, etiquetant objectes del seu ambient; el fet de nomenar-los fa que s´adaptin a ell i a enriquir el seu llenguatge. Quan els nens arriben a l´ambient tenen una ment absorbent i exploren el llenguatge de la mateixa manera que exploren altres materials: amb activitats i moviment. És important conversar amb els nens i tenir un diàleg en el qual sentin que algú els està escoltant. Per ajudar-los a adquirir autoconfiança, se´ls ha de proveir de situacions i oportunitats per expressar-se per si mateixos a molt primerenca edat.
El llenguatge es dona en totes les àrees de l´ambient perquè els nens estan interessats en tota classe de paraules; no importa si a l´adult aquestes li semblen difícils. Els nens tenen gana de paraules, de coneixements i d´informació. El llenguatge ha de formar part del dia a dia en la vida dels nens i nenes.