Els alumnes de Física de BTL1 i BTL2 han fet una activitat per treballar l’art i la bellesa de la Física a través dels fenòmens quotidians. Es tracta de treballar l’enginy, la innovació i la capacitat artística i comunicativa realitzant una imatge d’un fenomen físic, presentant, junt amb la imatge, un text que expliqui de manera rigorosa el concepte físic que l’alumne ha captat amb la imatge.
Tots els alumnes han fet l’activitat, però les quatre imatges més aconseguides es presenten al Concurs d´Imatges de Física de la Societat Catalana de Física. Aprofitem per desitjar-los molta sort!
Esperem que gaudiu de les imatges i us animem a participar en la votació popular:
https://blogs.iec.cat/scfis/vi-concurs-fotografic-de-la-scfisica-votacio-popular/
Per altra banda, de les imatges seleccionades i que hi veieu en aquesta publicació, podeu llegir l´explicació de cadascuna d’elles per entendre el seu significat i valorar la seva creació:
IL·LUSIÓ PER INVERSIÓ
Aquesta foto la vaig realitzar després de sortir de l´escola. Jo tenia pensat fer alguna cosa relacionada amb l´aigua i se´m va ocórrer posar aigua en una copa i veure el que passava tenint en compte la seva forma. La vaig fer a sobre de la taula amb un mirall sota la copa, uns fulls al fons de colors, la copa i l´aigua. Vaig optar per posar un mirall perquè es reflectís. Vaig decidir que la mesura de l´aigua fos la meitat perquè es pogués veure la diferència de les dues meitats de la copa. Respecte a la il·luminació, vaig apagar tots els llums i amb la llanterna del mòbil vaig il·luminar la copa. La llanterna la vaig col·locar a sobre la copa i la foto la vaig fer amb flaix perquè els colors es veien més nítids i més clars. El fenomen físic d´aquesta foto és bàsicament la refracció de la llum, que fa que quan posem aigua en un got o en una copa, les imatges del fons s´alterin i s´inverteixin (en aquest cas els dos colors, el verd i el vermell). Es dona aquest fenomen perquè quan els raigs de llum canvien de medi (en aquest cas és l´aigua i l´aire) es desvien en direccions diferents i la imatge s´inverteix. En aquest cas, la copa actua com una lent biconvexa. També podem observar el fenomen de la reflexió gràcies al mirall que vaig posar a sota de la copa. La reflexió és el canvi de direcció dels raigs de llum al xocar contra un cos, i es compleix que l´angle d´incidència i de reflexió són iguals. Hi ha dos tipus de reflexió, l´especular i la difusa. En aquesta foto trobem la reflexió especular, ja que la superfície sobre la qual es produeix la reflexió és llisa i plana.
LA FÍSICA DE L´ESPORT
Les fotos les vaig fer a la pista de bàsquet exterior de Torroella de Montgrí. Rutines i hàbits tan habituals com llançar una pilota estan plens de fenòmens físics dels quals no som conscients. La meva imatge és un conjunt d´imatges recopilades en una sola. En aquesta imatge es pot veure com tiro una pilota a la cistella i els moviments que ha efectuat la pilota. Per poder capturar aquests instants tan seguits vaig ajudar-me de les ràfegues de fotos. Després vaig editar les fotos perquè quedessin tots els moviments de la pilota en una sola imatge. L´objectiu d´aquesta imatge era ensenyar que en un simple tir de bàsquet hi havia un fenomen físic, però al fixar-me en les fotos he pogut trobar-ne 4:
• Color verd: Tir parabòlic inicial (amb perspectiva)
• Color vermell: Caiguda lliure
• Color groc: Rotació de la pilota sobre si mateixa (MCU). Moment angular.
• Color blau: Petits tirs parabòlics fins que la pilota perd velocitat. Xocs inelàstics.
GLAÇÓ DE FOC
Per fer la foto es va necessitar una llar de foc, unes pinces i un glaçó. El fenomen físic que podem observar en aquesta imatge és el canvi d´estat de la matèria en passar de sòlid a líquid. Per tal que això es produeixi cal tenir en compte un altre fenomen físic, la calor. La temperatura que permet fondre un sòlid s´anomena temperatura de fusió o punt de fusió. El punt de fusió de la matèria és dona quan la temperatura d´aquesta matèria augmenta de tal manera que les seves molècules adquireixen mobilitat suficient per trencar els lligams elèctrics, en aquest cas els ponts d´hidrogen, ja que com s´observa a la imatge es tracta d´un glaçó d´aigua. El punt de fusió de l´aigua és de 0ºc. Per tal d´aconseguir arribar a la temperatura que marca la fusió és necessari aportar una certa quantitat de calor. La calor és una forma d´energia que es transmet quan existeix una diferència de temperatura entre dos cossos o entre diferents parts d´un cos, i es produeix amb el moviment cinètic de les molècules d´un cos o partícules. El moviment cinètic o teoria cinètica explica que les partícules es mouen més o menys lliurement depenent de l´estat físic, i que com més ràpid es mouen més velocitat obtenen, per tant, més energia cinètica, fet que provoca un augment de la temperatura.
CREANT FOC AMB LA LLUM
Aquesta imatge la vaig fer al Parc Migdia de Girona. A la fotografia podem apreciar una esfera de vidre que actua com una lent biconvexa creant una imatge real però invertida, ja que com podem veure el punt inferior de la imatge correspon al superior de l´objecte. Les lents es basen el fenomen de la refracció, que es dóna quan el raig incident arriba a una superfície de separació de 2 medis que tenen diferent índex de refracció, i això fa que el raig canviï de medi i de direcció. En el cas de les lents convergents com la de la imatge, els raigs refractats que provenen d´un punt situat a l´infinit convergeixen en el focus imatge, que està a l´altre costat de la lent. En aquest cas, els raigs de llum del sol (situat a l´infinit) passen de l´aire al vidre i després de nou a l´aire. Per això i a causa de la forma que té l´esfera, els raigs canvien de direcció i sentit concentrant tota la llum en un punt (el focus), de manera que per un excés de temperatura la fulla es crema.