Com cada any, quan arriba el mes d´abril, des de l´assignatura de tecnologia a 1r d´ESO treballem la programació i la robòtica.
Programar està relacionat amb estructurar el pensament i les idees. Des d´aquesta perspectiva, considerem que ensenyar a escriure codi als nostres alumnes presenta els següents avantatges:
• Permet desenvolupar el pensament abstracte
• Afavoreix el desenvolupament del pensament algorítmic
• Posa en funcionament processos creatius que poden ser realitzats mitjançant treballs col·laboratius.
• Aglutina la utilització de diferents competències: lingüística, matemàtica, artística, espacial, interpersonal o intrapersonal.
Des del CCE Montessori Palau, i com a introducció a la programació treballem la interfície de Scratch, creat per l´institut Tecnològic de Massachusetts. Aquesta aplicació serveix per aprendre a programar a través del joc i l´experimentació.
Paral·lelament, per treballar la robòtica, utilitzem uns kits que consten del microcontrolador principal, diferent tipus de sensors i motors que cal muntar i programar en funció de quina és l´aplicació desitjada.
Les activitats amb els robots es treballen a través de diferents reptes, cada vegada de més dificultat, que els alumnes han de resoldre cooperativament. Alguns d´aquests impliquen que el robot s´hagi de desplaçar autònomament a través d´un espai determinat i que hagi de prendre les seves pròpies decisions en funció de com interpreta el seu entorn. Altres reptes impliquen perseguir un robot rival i intentar fer-lo sortir d´una àrea delimitada. En tot cas, els alumnes sempre mostren interès en aquest tipus de projectes i s´ho passen d´allò més bé, fins i tot, en molts casos acaben dissenyant les seves pròpies aplicacions pràctiques.