Com cada inici de trimestre des de fa dos anys, els alumnes de 2n d´ESO, que participem en l´activitat de projectes integrats d´humanitats-plàstica, vam visitar el “Museu de la Terrissa” de Quart.
Quan vam arribar, ens hem dividit en dos grups. El primer grup va fer un taller que consistia en elaborar una peça de ceràmica amb un tall de fang i un torn. El torn és un instrument que gira i que ens serveix per fer més fàcil la modelació del fang. L´altre grup, mentrestant, feia una visita guiada pel museu, on van veure antigues peces de ceràmica.
La gent del neolític va començar a elaborar peces de ceràmica per necessitat quan van deixar de ser nòmades i van desenvolupar la ramaderia i l´agricultura.
Per poder elaborar ceràmica s´han de seguir uns passos: primer, s´ha de fer un estudi de la terra, per saber si hi ha fang apte per a fer ceràmica, si el fang és apte, aleshores, els terrissers fan un forat molt gran en aquella zona i extrauen el fang en un gran bloc. Aleshores se l´emporten al taller on hi ha dues “piscines”.
Primer fiquen el fang en la piscina que hi ha aigua perquè s´estovi i, després, posen el fang que, prèviament, han tallat en quadrats o rectangles a l´altra piscina, on no hi ha aigua, per a què es sequi. Després, modelen el fang en les figures desitjades. Quan s´assequen, les couen i, a vegades, les envernissen i les venen. També ens van ensenyar útils de ceràmica antics com el “maridet”, que és un aparell que les dones es ficaven a baix del vestit per a no passar fred quan anaven al mercat i per passejar.
L´activitat ens va agradar molt ja que fou molt instructiva i dinàmica.
Olívia Segarra i Selina Zhou.