Conèixer els ocells és una experiència molt positiva, capaç d´ensenyar-nos moltes coses sobre el món que ens envolta. Durant aquests dies hem conegut de més a prop els diferents tipus d´ocells que viuen al nostre entorn gràcies a diverses sessions i tallers en què hem participat.
Primer de tot, hem pogut distingir els ocells que tenim al nostre entorn pel seu plomatge, i la seva mida, ja que les dues noies forestals ens han visitat, han portat unes fotos molt boniques d´aquests ocells, i ens han explicat un munt de coses com per exemple:
Els diferents colors, tons i matisos, no de l´ocell en general, sinó de les diferents parts del cos i zones del plomatge. És important conèixer la terminologia de les diferents parts del cos d´un ocell, la seva morfologia, la mida i proporcions (si és més gran que un pardal, més petit que un tord, etc. i les proporcions relatives de diferents parts del cos, sobretot el bec i les potes).
També cal saber quines coses els agrada menjar i identificar la seva veu, aspecte molt important, ja que per les diferències dels cants i reclams es poden distingir un gran número d´espècies que poden ser molt difícils de separar amb altres mètodes.
A més, hem après moltes més coses sobre diferents parts d´un ocell: tipus de plomes i la seva funció, per exemple, o quina probabilitat hi ha de la presència de l´espècie, ja que moltes són hivernants, estiuejants, migrants, etc.
També ens han ensenyat a utilitzar correctament els prismàtics, a saber diferenciar les possibles diferències entre mascles i femelles i hem parlat de diferents temes relacionats amb ells com la migració, ocells en perill d´extinció, etc.
Tot seguit ens vam posar en grups i vàrem començar a buscar els ocells que ens havien explicat en el bosc, ja que les dues noies forestals els havien amagat i havíem de trobar-los i identificar-los.
Portàvem prismàtics, ja que els havien penjat a dalt dels arbres simulant el que normalment haguessin fet aquells ocells. Va ser molt interessant i divertit. També van portar una àguila dissecada, era impressionant!
Un altre dia, van venir i ens van portar el material necessari per fer caixes niu pels ocells. Les vàrem muntar nosaltres i tot seguit les vam decorar. Un cop acabades vàrem anar al bosc a penjar-les, seguint les indicacions que ens havien dit les forestals.
I per últim, i ens va encantar i ens sentíem afortunats, vàrem poder alliberar un aligot. El vàrem treure de la caixa i el vam observar de molt a prop. A més La Mei ens va explicar moltes coses sobre els aligots: L´aligot és un ocell rapinyaire diürn que fa al voltant de 55 cm de llargada.
És de color marró fosc per sobre i més pàl·lid amb ratlles per sota. La cua és curta i arrodonida.
Viu en zones boscoses, però passa molt temps planejat per àrees descobertes o parat dalt d´un pal elèctric. És capaç d´estar-se quiet a l´aire buscant menjar.
Quan el vam treure de la caixa tenia la boca molt oberta, i la Mei en va explicar que era degut al fet que tenia por, però nosaltres estàvem tant i tan callats i va començar a tranquil·litzar-se. Ha estat una experiència molt enriquidora, des de la primera activitat fins a l´última!