La Guerra Civil espanyola (1936 – 1939) constitueix el conflicte bèl·lic més rellevant de la història més recent d’Espanya. Va suposar la desaparició de la Segona República espanyola (1931 – 1936) mitjançant un cop d´estat orquestrat pel general Francisco Franco que, després de guanyar la Guerra Civil, va establir una dictadura unipersonal de caràcter feixista que duraria gairebé quaranta anys, període que la historiografia coneix com el Franquisme (1939 – 1975).
Per tal d´entendre les causes que van portar a l´esclat de la Guerra Civil, la seva evolució i les conseqüències posteriors des d’un punt de vista social i polític, els alumnes de BTL2 de l´assignatura d´Història d´Espanya del Montessori Palau Girona, han realitzat una activitat a classe mitjançant el role playing.
L´activitat ha consistit amb, un cop explicat el temari relacionat amb la Guerra Civil, escollir a l´atzar per grups cooperatius alguns dels col·lectius socials que defineixen la societat espanyola de la Guerra Civil (anarquistes, monàrquics, eclesiàstics, empresaris, falangistes, etc.) amb l´objectiu d´elaborar un discurs per participar en debat que tenia com a títol: Era evitable la Guerra Civil?
En el dia del debat, cada grup cooperatiu es va disfressar o va dissenyar un attrezzo per tal de distingir cada un d´aquests col·lectius. A més, l´objectiu del debat consistia que cada grup havia de defensar la seva postura segons el col·lectiu assignat, indiferentment de la ideologia personal.
El resultat final va ser molt divertit i enriquidor, no només per desenvolupar la comprensió i expressió oral, sinó també perquè per comprendre un esdeveniment històric des d´un vessant objectiu, l´alumne ha d´aprendre a entendre tots els punts de vista per tal de poder formalitzar-se una opinió pròpia fonamentada, argumentada i objectiva.