Una setantena d´alumnes de 2n de Batxillerat van visitar, el divendres 1 de febrer, els diferents espais de memòria relacionats amb l´exili de la Guerra Civil espanyola de les terres gironines. En primer lloc, l´alumnat va visitar el centre d’interpretació de La Jonquera, el Museu Memorial de l´Exili (MUME). Un espai dedicat a la memòria, la història i la reflexió crítica i que explica què va passar a les persones que varen triar el camí de l´exili per escapar del feixisme espanyol en un moment en què l´esclat d´un conflicte bèl·lic en àmbit internacional estava a punt d´esclatar.
Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanents i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada ampla que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen essent-ho fins al dia d´avui.
Després d´aquesta visita, l´alumnat va visitar la mina Canta o d´en Negrín situada a La Vajol. Fou una antiga mina de talc on el president Juan Negrín va guardar part de l´Or de la República (l´altra part estava emmagatzemada a Cartagena), que serviria per pagar a Stalin l´armament soviètic destinat a la lluita contra el feixisme, però també s´hi guardà importants obres d´art com Las Meninas de Velázquez.
La següent parada fou la visita d´un Mas a prop del poble d´Agullana. Un Mas on es varen amagar 300 personalitats relacionades amb el món de la política i de la intel·lectualitat del moment. Per exemple, es varen allotjar el president de la República Manuel Azaña, el president de la Generalitat Lluís Companys i el president d´Euskadi, José Antonio Aguirre. Tots ells amb les seves respectives famílies. L´última visita del dia fou la que va tindre lloc al centre d´interpretació d´Agullana on hi ha guardades obres literàries publicades en el període republicà.