L´Equip de Psicologia i Orientació de l´Escola està realitzant una formació sobre la funció del Coordinador de Benestar i Protecció de l´Alumnat en Centres Educatius. Es tracta d´un curs de 30 hores els assistents del qual són professionals de diferents escoles de l´Estat Espanyol.
L´objectiu està enfocat a ampliar la formació dels equips de Psicologia i Orientació per tal de tenir més recursos per realitzar les tasques de prevenció, detecció i intervenció si és necessari.
Sense categoria
ogrames d´Estimulació Cognitiva per treballar funcions mentals
L´Equip de Psicologia i Orientació ha rebut diferents formadors de Programes d´Estimulació Cognitiva per tal de conèixer les diferents propostes per treballar i estimular funcions mentals bàsiques i treballar les dificultats de l´aprenentatge. Dins d´aquestes trobades, hem pogut conèixer diferents programes com són: el Programa de Rehabilitació Cognitiva NeuroPersonal Trainer de la Guttmann; El Programa NeurekaLAB, dissenyat per la UVIC i la UB, destinat a la detecció i tractament de les dificultats de l´aprenentatge; Programa Arrowsmith, basat en la recerca neurocientífica per treballar les capacitats cognitives, dificultats de l´aprenentatge o llenguatge.
També estem a l´espera de rebre l´equip del Programa Sincrolab, destinat a treballar la concentració i atenció.
Ens ha resultat molt interessant conèixer totes aquestes propostes i ens ajudaran a millorar les nostres intervencions amb l’objectiu d’ajudar al màxim cada alumne que ho necessiti.
What Are Silence Activities?
Silence activities in Montessori classrooms encourage children to focus on their inner world, their surroundings, and their connection with others. These activities help develop self-discipline, mindfulness, and deep concentration – essential skills for academic and personal success. Unlike traditional approaches to classroom silence, which may be imposed as a rule, Montessori silence activities invite children to voluntarily engage in moments of quiet reflection, fostering intrinsic motivation and a love for peaceful moments.
The Benefits of Silence Activities for Elementary Students
For children in the second plane of development (ages 6-12), silence activities offer numerous benefits. Firstly, silence helps children reset their focus, improving their ability to engage deeply with work. Secondly, practicing silence fosters patience, self-discipline, and awareness of one’s actions. Thirdly, when practiced in a group setting, silence activities build a sense of unity and shared respect among peers. Last but not least, quiet moments allow children to process emotions, reducing stress and promoting inner calm.
Examples of Silence Activities for Montessori Elementary Education
Some of the silence activities that are practiced in Montessori elementary education include the following.
The Silence Game is a classic Montessori activity where children sit quietly and listen carefully to sounds in their environment, developing their auditory awareness and self-control.
Silent nature walks allow children to explore nature in complete silence encourages children to observe details they might otherwise overlook, fostering a deeper connection with the natural world.
Breathing exercises are simple mindful breathing techniques help students center themselves, improving focus and emotional regulation.
Silent reading or writing provide children with dedicated silent time for reading or reflective journaling helping them nurture a love for literature and self-expression.
Listening to the sound of a bell includes ringing a chime or bell and asking children to raise their hands when they can no longer hear the sound develops patience and auditory discrimination.
Silent art creation is about encouraging children to draw, paint, or sculpt in silence allows them to express creativity while embracing a peaceful atmosphere.
Integrating Silence into the Montessori Classroom
Silence activities can be seamlessly incorporated into daily routines, especially during transitions or after energetic activities. By setting a calm tone and offering moments of quiet reflection, educators create an environment where children feel safe, centered, and ready to engage with learning in a meaningful way.
Silence activities in Montessori elementary classrooms are not about enforcing quiet but about offering children the opportunity to experience the power of stillness. By practicing silence intentionally, children develop skills that benefit them far beyond the classroom – enhancing their focus, emotional intelligence, and ability to appreciate the beauty of the world around them. In a fast-paced society, these moments of peace become a precious gift, helping children grow into thoughtful, mindful, and engaged individuals.
El passat diumenge dia 29 de maig, l’Auditori del Centre Cultural de la Mercè de Girona va acollir un concert organitzat per l’equip docent de l´àrea de Música del Montessori Palau Girona destinat per a totes les famílies de l’escola.
L’esdeveniment, que va ser un gran èxit pel que fa a l´assistència, es va iniciar amb l´obra anomenada “Carnaval dels animals” de Camille Saint-Saëns. Aquesta peça va ser interpretada conjuntament amb dos pianos de cua a dalt de l’escenari. Al mateix temps, projectada a la pantalla de l´escenari, una endevinalla pretenia que els assistents puguèssin endevinar de quin animal tractava la peça musical.
Acte següent, es van interpretar peces solistes de piano i arpa, duets de piano i violí, piano i guitarra, pianos a quatre mans i un trio de violins.
L´alt nivell que va exhibir el professorat de música de l´escola va fer que totes les famílies presents a l´Auditori gaudissin de l´espectacle. Per acabar el concert, a tall de sorpresa, tots els alumnes de llenguatge musical presents a la sala van pujar a l´escenari per cantar conjuntament una cançó amb tots els músics. Un meravellós regal per a tots els assistents!
El passat 2 de maig de 2022, va tenir lloc una sessió formativa destinada als mestres de suport d’EP, ESO, equip orientador i equip de psicologia del Montessori Palau Girona. L’objectiu d’aquesta sessió va consistir en la presentació d’un programa destinat al tractament de les dificultats d’aprenentatge relacionades amb la lectoescriptura.
En concret, aquest programa pretén donar eines al professorat per la reeducació en aspectes com la lectura, l’ortografia o la discalcúlia, elements que poden provocar dificultats d’aprenentatge en l’alumnat. Aquest programa ha estat elaborat per l’Esther Busquets, especialista en dificultats d’aprenentatge. Gràcies a la seva visita, el professorat va poder copsar el funcionament d’aquest programa i poder donar una millor resposta educativa a les necessitats del nostre alumnat.
L´escola participa en el projecte europeu “Blended Montessori-Creative Technologies approach for Successful Inclusion in Multicultural Schools – MONTECH”, https://montessoritech.eu/, amb una durada de tres anys des de gener de 2021 fins al desembre de 2023.
El projecte MONTECH promou la inclusió social i l´equitat en escoles multiculturals d´arreu d´Europa a través d´activitats motivadores i innovadores, basades en un nou enfocament que fusiona el mètode Montessori amb l´aprenentatge de tecnologies creatives. Hi participen 8 entitats de sis països: Espanya, Grècia, Turquia, Bulgària, Irlanda i Romania. L´entitat coordinadora és el grup de recerca “UdiGitalEdu: Creative Learning, STEAM and Social change” de la Universitat de Girona.
Durant els darrers mesos s´han desenvolupat una sèrie d´activitats entorn l´enfocament esmentat, les activitats MONTECH, que es recullen en una guia anomenada “Ensenyament de tecnologies creatives amb un enfocament Montessori”. La guia s’ha elaborat amb els socis del consorci, especialment la UdG, el Waterpark Montessori International i el CCE Montessori-Palau Girona.
La fase de creació de la guia ha culminat amb l´organització de la trobada internacional “training of trainers”, la formació de formadors, que ha tingut lloc a Girona del 2 al 4 de febrer de 2022. Hi ha participat un total de 33 professors d´escoles d’arreu d´Europa acompanyats dels socis del projecte.
L´objectiu de la trobada era posar en comú la guia MONTECH i preparar formadors de professors. A la tornada, s´espera que aquests formadors posin en pràctica les activitats MONTECH amb alumnes de les seves escoles i, també, que organitzin tallers de formació per a professors d´Educació Primària en els seus respectius països. A partir de les experiències d’implementació, s´espera rebre un feedback al llarg dels pròxims mesos per a millorar la guia provisional i crear la guia MONTECH definitiva.
Un cop finalitzada, s´espera que els formadors formats cooperin amb els socis del projecte per tal d´organitzar tallers de formació del professorat d´Educació Primària en l´àmbit nacional en els seus països, per tal de fer arribar la guia MONTECH al màxim nombre possible d´escoles multiculturals d´arreu d´Europa.
Amb tot, el projecte pretén aportar innovació i suport educatiu a entorns desafavorits per circumstàncies diverses, incloent-hi les socioeconòmiques o d´immigració, entre altres, i millorar la gestió de la diversitat a l´aula a través de les activitats de MONTECH. Quant a l´escola, les activitats MONTECH també es portaran a terme a les aules d´Educació Primària, ampliant la programació actual en relació amb la tecnologia creativa i el pensament computacional.
El projecte compta amb el finançament de la UE en el marc del programa Erasmus+.
Al mes de novembre, l’escola va organitzar un Curs de Jardineria Pràctica per a l´Equip de Manteniment. Per fer-ho possible, es va contactar amb la Fundació d´Estudis Superiors d´Olot per tal d´organitzar un curs a mida per al nostre equip.
L’objectiu d´aquesta jornada va ser el d´oferir una formació bàsica sobre la cura de les plantes i arbres de l’escola a partir d’uns coneixements tècnics més específics. L’equip de manteniment, per la seva banda, va valorar molt positivament aquest curs.