Els treballs d’investigació de quatre alumnes de 4t d’ESO han estat seleccionats per passar a la següent fase del Programa Investiga, promogut per la Fundación San Patricio. El 9 de maig hauran d’assistir Congreso Investiga I+D+i a Madrid.
Després de la participació en el Congreso, podran ser seleccionats per la Setmana de l’Investigador, que té lloc a finals de juny a Madrid on podran assistir durant tres dies a diferents centres d’investigació relacionats amb el tema que han treballat.
La recerca, però, va començar molt abans, a principi de curs, quan els alumnes van haver d’escollir els temes sobre els quals volien fer la recerca i van dedicar-hi dues hores cada divendres. Un cop presentats els treballs d’investigació, els professors van fer la tria per poder presentar el mes de març.
Cada any l’escola té una representació d’alumnes que participen en aquest congrés, cosa que ens fa especial il·lusió pel reconeixement d’aquest programa en el món científic.
Els àmbits de recerca són els mateixos de cada any, però els temes canvien cada any. Aquesta edició tractava sobre:
– “El ML (aprenentatge automàtic) aplicat a la salut”.
– “Tècniques de predicció dels recursos renovables variables mitjançant Intel·ligència Artificial”.
– “Descobrint les missions espacials a través de les seves dades”.
– “Generació sintètica de dades”.
15-18 anys
L’alumne Pol Riera, de 2n de Batxillerat, ha quedat en primera posició en la seva categoria en els Premis Cangur entre 3515 participants. Pel que fa a les altres categories, i segons les llistes provisionals, són molts els alumnes de l’escola que es troben entre el millor 5,5% de concursants de cada nivell.
Cal destacar que en aquesta edició hi van assistir més de 100.000 participants de tot Catalunya, cosa que la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), entitat organitzadora, qualifica de “gran èxit”.
L´objectiu de les proves Cangur, que estan pensades com un joc-concurs i que es desenvolupen al mateix moment en diferents seus de Catalunya, és el de difondre la cultura matemàtica i estimular i motivar tants alumnes com sigui possible, com també popularitzar les matemàtiques entre la mainada i els joves. En aquest sentit, hi poden participar alumnes des de 5è de Primària fins a 2n de Batxillerat.
Felicitem els nostres alumnes pels seus excel·lents resultats, l´habilitat matemàtica és imprescindible per canviar el món!
A continuació, es comparteixen les categories i les posicions provisionals dels alumnes de l’escola, una puntuació que està entre el 5,5% millor:
Cinc alumnes d’ESO1, d’entre 25.820 participants:
Meritxell Solanas: 183
Pol Solé: 598
Noa Figa: 589
Clàudia Brea: 1343
Roger Cullell: 1395
Quatre alumnes d’ESO2, d’entre 23.046 participants:
Òscar Pérez: 97
Greta Sampedro: 502
Laia Casadevall: 616
Lola Valls: 778
Nou alumnes d’ESO3, d’entre 19.265:
Àlex Villodre : 273
Ramon Llistosella: 291
Josep Onyós : 316
Berta Grabalosa: 370
Teimur Gadzhiev: 515
Aina Puig: 616
Martí Reda: 753
Min Ji Kim Hong: 813
Marta Mitjà: 926
Sis alumnes d’ESO4, d’entre 16.414:
Pilar Solanas: 11
Lucas Jin: 162
Lin Sheng Ye: 322
Shangke Jiang: 339
Andreu Peya: 556
Alba Antúñez: 868
Quatre alumnes de 1r de Batxillerat, d’entre 5.652:
Yocayo: 6
Marc Cabero: 16
Shun Wang: 28
Pere Gómez: 289
Tres alumnes de 2n de Batxillerat, d’entre 3.515:
Pol Riera: 1r de
Àlex Casellas: 24
Bernat Vicens: 86
Solem parlar de l´ADN per referir-nos a les instruccions genètiques de persones, animals i organismes més petits com els virus o bacteris, però poques vegades pensem a extreure ADN… d´una fruita.
A ESO4, dins les Unitats Didàctiques de l’àrea de Biologia i Geologia, es treballa la cèl·lula i el material genètic. És per això que una de les activitats que fan els alumnes és l’extracció de l’ADN d’una maduixa.
La pràctica és senzilla i, si es fa seguint els passos correctes, surt molt bé.
Aquesta setmana els alumnes de 4t d’ESO realitzen una activitat que tracta de fer un vídeo per destacar temes com la salut mental o la discriminació racial.
El dilluns 8 de març de 2025, als alumnes de 4t d’ESO que no hem participat a l’intercanvi, se´ns va presentar l’activitat Kabua, que és un projecte en què els adolescents agafem un tema de l’actualitat, hi aprofundim i el posem en pràctica realitzant un vídeo a partir de l’extracció de dades gràcies a una xerrada realitzada per experts sobre els temes corresponents. A primera hora del matí, les professores Ana, Laura i Hanane ens van ensenyar la pauta del treball que hauríem de fer, i després ens van distribuir per grups. Quina intriga!
Una vegada tots instal·lats a les corresponents classes, tocava llegir els passos bàsics a seguir per elaborar el treball del Kabua, on tots els grups ocupen càrrecs diferents com ara periodistes, moderadors o bé organitzadors realitzant petites biografies dels experts que vindran a fer la xerrada el dia següent. També havíem de pensar 5 preguntes per tema cadascun (5 sobre la salut mental i 5 sobre la discriminació racial) per als experts de la taula rodona havent llegit prèviament la informació de contrast que ens ofereix la pàgina web del Kabua. Però el més important seria realitzar una redacció breu sobre el tema corresponent basant-nos en pàgines web fiables.
Després de dues hores fent aquestes tasques, vam tenir una hora d’Educació Física, concretament una sessió amb una sèrie de partits de bàdminton per després tornar a treballar amb més concentració i precisió, ja que sempre va bé desconnectar.
Finalment, a la tarda, la professora d’Art i Dibuix Tècnic, la Marta Carreras, es va encarregar d´explicar-nos tots els aspectes relacionats amb la fotografia i el cinema, com ara l’edició, els plans, etc. Això ens servirà per orientar-nos millor a l’hora de realitzar el vídeo (el curtmetratge) sobre el tema corresponent i d’una forma més organitzada. Per últim, s’havien d’entregar tant les preguntes com la redacció del tema personal, així com les preguntes que farem als protagonistes de la taula rodona.
En general, va ser un dia tranquil en què vam ampliar els nostres coneixements sobre la discriminació racial i la salut mental i ens vam endinsar més en el món fotogràfic i del cinema.
My experience as head organizer of the event
“In two years, you’re going to be leading one of these sessions.”
Had I heard this in 2023, during my first-ever EYP session in Barcelona, I would have never imagined it could be me. Yet, after the incredible experience of traveling across Europe to attend various EYP conferences, I decided—alongside a friend—to take on the challenge of leading the 2025 Sant Cugat Regional.
The session brought together over 70 students, aged 14 to 17, from across Catalonia. Over the course of the event, they socialized and debated critical topics affecting today’s European society, such as housing and international relations between the EU and the US.
Bringing this session to life has been an absolute pleasure, and I am truly grateful to have made it happen.
Roger Bellver
Si Bécquer aixequés el cap, descobriria que uns alumnes de 4t d’ESO han convertit la seva obra i els seus personatges en un reclam publicitari. Emmarcat en el tema de la publicitat i després de la lectura de ‘Rimas y Leyendas’, els alumnes, en parelles, havien de seleccionar un element de les obres o el mateix llibre i fer-ne un anunci. Aquest havia de contemplar els diferents procediments de la publicitat que s’han treballat a l’aula.
Entre les moltes propostes hi havia una llibreta basada en IA que et responia com l’autor romàntic, unes pocions amb diferents efectes, rèpliques d’ulls (o no) per poder fer pocions màgiques i encanteris, la cinta blava de la llegenda ´El Monte de las ánimas´ o visites guiades a la Catedral de Toledo per reviure la llegenda de ‘La Ajorca de oro’.
Les pel·lícules s’han visionat a classe i s’han analitzat els cartells que s’exposen a l’aula. A continuació us en compartim una selecció.
This past weekend, a group of students from ESO 4 had the chance to participate in the European Youth Parliament (EYP) Sant Cugat 2025 regional session. Engaging in team-building activities, dynamic debates, and public speaking alongside their committees formed by a chairman and other students across Catalunya.
Through the weekend, our students demonstrated their collaboration, critical thinking, and confidence in presenting their resolutions during the general assembly.
The session began with team building, where delegates participated in various activities to build trust between them and break the ice.
Once these activities are completed and the committees are formed, committee work starts. Here, they work together to analyze issues affecting Europe, issues based on their committee topic. From finding weak points, they came together to develop solutions and draft them into a resolution. This phase requires deep research and discussion, making it a critical step in the final product.
Our last day at Sant Cugat was the General Assembly, where all committees presented and defended their resolutions. Delegates had to defend their proposals and respond to difficult questions from other delegates. Ending with a vote to see if their committees passed or not.
This EYP Sant Cugat regional session was amazing; we all had a great time participating in all of the activities and challenges presented to us. Creating new friendships and moments to never be forgotten.
Eston Sutherland, Dídac Olivera, Paula Guzmán, Fiona del Olmo, Jimena Vázquez and Arlett Porcal
L’esdeveniment, que enguany arriba a l´onzena temporada, serveix com a font d´inspiració per als alumnes de 1r de Batxillerat
Ahir, dia 17 de desembre, es va celebrar a l’escola l´11a edició dels Premis AMPA. Aquests reconeixements, atorgats per l´Associació de Mares i Pares, tenen com a objectiu premiar els treballs de recerca dels alumnes de 2n de Batxillerat que tenen un impacte social, amb la intenció que aquests joves prenguin consciència del món que els envolta i del granet de sorra que poden aportar-hi per tal de millorar-lo.
En aquesta convocatòria, que tornava a estar oberta a les famílies, es va comptar amb la participació de cinc alumnes finalistes que van ser escollits d´una fase prèvia en què concursaven nou estudiants en total. Per a l´acte de dimarts, als candidats els va tocar defensar els seus projectes en una presentació d´uns vint minuts de durada davant de tres membres del jurat de l´AMPA, els quals anteriorment ja s´havien llegit els seus treballs escrits. El jurat, doncs, en aquesta ocasió va haver de puntuar treballs ben diversos que van tractar temes de l’àmbit social, biosanitari o tecnològic.
Enguany, en Pau Busquets, la Jana Solé, l´Ariadna Arimany, la Laia Fernández i l´Anna Peya han presentat els seus projectes. El fet que tots fossin tan variats va fer que l’acte fos molt amè i que tothom pogués gaudir dels coneixements que aquests alumnes van compartir. Amb aquests premis l´AMPA no només vol conscienciar els joves de la importància de ser part activa de la societat en què vivim, sinó que també ho vol aprofitar perquè l´alumnat de 1r de Batxillerat que ara comença a fer els seus treballs d´investigació es pugui inspirar en uns projectes i presentacions de qualitat.
Els resultats se sabran el dia 20 de desembre en el marc de l’entrega de premis de Christmas i Poemes de Nadal que se celebra abans de les festes. Des d’aquí desitgem molta sort a tots i totes les participants!
El Model de Parlament Europeu a la sessió autonòmica de Catalunya-Balears 2025 ha estat una experiència enriquidora i estimulant per a tots els participants. Abans de viatjar a Barcelona, fem assajos amb la informació corresponent a cada comissió per demostrar el nostre coneixement previ sobre el tema assignat. Les comissions van abastar temes de gran rellevància: desinformació, cultura i art, immigració i energia nuclear.
Durant tres dies a Barcelona, ens vam reunir amb joves de tot Catalunya i de les illes Balears per treballar a les nostres respectives comissions. L´objectiu era debatre i analitzar els problemes principals en cada àmbit i formular solucions concretes. Aquestes solucions serien finalment presentades i discutides a l´Assemblea General el darrer dia. A través d´aquestes reunions, vam aprendre a expressar-nos en públic i a defensar les nostres idees sobre qüestions de gran importància a la Unió Europea.
Les sessions de treball en comissió tenien una durada de dues hores, després de les quals esmorzàvem a les escoles Sil Barcelona i Pare Manyanet Barcelona. Durant aquests debats, no sols desenvolupem les nostres habilitats argumentatives, sinó que també experimentem el treball en equip i la construcció de consensos.
El darrer dia de la sessió autonòmica ens dirigim a l´Ajuntament de Barcelona, on cada comissió va presentar el seu assaig amb les solucions proposades pels problemes analitzats. L´Assemblea General, organitzada per delegacions segons la nostra procedència (Girona, Garraf, Anoia, Eivissa, Menorca, Maresme, etc.), es va encarregar de debatre la viabilitat d´aquestes propostes.
El procés de debat incloïa la lectura de la resolució, les esmenes (modificacions proposades abans del debat), les contra esmenes (defenses de la comissió), les esmenes a la totalitat (que rebutjaven tota la resolució) i, finalment, el discurs de cloenda. Darrere d´aquests passos, es procedia a la votació per decidir si la resolució quedava aprovada o no.
Aquesta experiència ha estat increïblement enriquidora. Ens ha permès conèixer persones amb interessos similars, millorar les nostres habilitats comunicatives i, sobretot, participar activament en un procés de debat que reflecteix l´essència del Parlament Europeu. Sens dubte, és una vivència que deixa empremta i que ens va motivar a interessar-nos per construir un futur millor per a Europa.
Aina Vilanova y Júlia Turró
On the 18th December 33 students of 4ESO took part in the General Assembly of the European Youth Parliament (EYP) school selection. Some 1st and 2nd of Batxillerat students also participated as presidents, jury and chairs.
During this event the students simulated being delegates of the European Parliament discussing and debating current topics such as AI in medicine and healthcare, sustainable urban development, decriminalisation of drugs, etc.
6 students will be selected to represent the school in the Regional selection Conference in February 2025. Both, delegates and members of the board were very engaged in the actvity, making it an enriching event for all the participants.