Una de les presentacions que implica més concentració i precisió a comunitat infantil és cosir el paper. La guia prepara l’activitat pels infants més grans de l’aula que estiguin preparats per desenvolupar-la, ja que es necessita un bon nivell de destresa. L’acció consisteix en passar l’agulla amb el fil pels forats que la guia ha fet prèviament en el paper (horitzontalment). Un cop han acabat, ho han de dir i la mestra talla el fil i fa un nus. El propi infant guarda el treball realitzat al seu calaix per emportar-s´ho divendres a casa a la carpeta de treballs de la setmana.
0-3 anys
Cada dia, a les aules de comunitat infantil, dos infants diferents elaboren el pa de la classe. Així i tot, de vegades canviem la recepta i fem galetes saludables amb avena per poder gaudir a l’hora de berenar. Per Nadal, aprofitem per fer-ne i que cada nen i nena pugui endur-se’n a casa. Nosaltres preparem els ingredients amb les quantitats indicades i ells els barregen i fan la forma rodoneta. És una activitat molt enriquidora per a ells, ja que a la majoria els agrada participar en activitats de cuina i ho gaudeixen molt.
Considerem important que l´alumnat hagi esmorzat abans d´arribar a l´escola. Fer-ho els ajuda a adquirir uns bons hàbits alimentaris, a més de representar una bona ocasió per participar en la preparació d´aquest àpat i menjar en família, tot gaudint d´un moment de calma. Alimentar-se de manera saludable amb fruita, cereal, làctic… és imprescindible per agafar forces per a un matí de treball.
Bon profit!
Preparem el nostre ambient de treball de l’àrea de cuina
Totes les aules del 0-3 tenen un conjunt de materials de cuina destinats a la preparació de fruites i verdures. Algunes d’aquestes es poden consumir al moment i d’altres les poden dur a casa. Així que, tan bon punt els nens i nenes han acabat les activitats d’entrada a l’aula, un d’ells ja agafa la panera o la cistella i va a cap a la cuina a buscar tot allò que necessitaran per preparar un petit esmorzar o la verdura que els duran a les seves famílies per sopar.
Imagineu-vos-els: tornen de la cuina ben carregats de mandarines, maduixes, peres, pomes, mongeta tendra, pèsols o faves per desgranar, etc. Un cop a l’aula, l’alumnat s’encarrega de distribuir tot allò que han dut entre els diferents materials, els més adients per a cada peça de fruita o verdura.
Aquests són alguns dels viatges que fan a la cuina per tenir l’ambient preparat, però els dimarts també hi van a buscar els ous durs i qualsevol dia poden anar-hi per agafar pa amb tomàquet i infusions.
A Infantil 0-3, cada mes, treballem dos poemes i una dita a l’aula, relacionats amb l’època de l’any en què ens trobem. Després, a final de mes, el porten a casa per poder-lo recitar en família.
Els més petitons el segueixen amb gestos i, a poc a poc, es van animant amb les últimes paraules de cada estrofa, fins que adquireixen la capacitat de poder-lo memoritzar i recitar sencer.
Un dels treballs que oferim a l´àrea de vida pràctica és netejar vidres per a participar en la cura de l´ambient. Els infants utilitzen un vaporitzador d´aigua i un neteja vidres per poder dur a terme l´activitat, a més d´un guant de dit i una tovallola per poder eixugar l´aigua.
En l´àrea de vida pràctica treballem diferents activitats de la vida quotidiana i, en la majoria d´elles, fem servir estris que acaben bruts. És per això que, com a part del procés, treballem el fet d´assegurar-nos que quedin tots els estris ben nets, seguint els diferents passos. La neteja no només ajuda els infants a treballar habilitats motrius, sinó que també els ajuda a tenir consciència d´allò que és brut i allò que és net.
Totes les activitats que es proposen a les aules i en les diferents àrees de treball tenen com a objectiu afavorir el desenvolupament integral dels nens i les nenes. La persona adulta ofereix un model i acompanyament per ajudar a adquirir habilitats i destreses per tal que els infants puguin fer les coses per si sols. D´aquesta manera, esdevenen cada vegada més autònoms i més segurs de si mateixos.
The one task the children look forward to most during the morning activities is making and baking bread. They just love getting dressed up in their aprons and baking hat, but first we have to wash our hands!
Using the ingredients, which have already been measured out on a tray in separate recipients, the little bakers work in pairs to place the ingredients, one by one, into a large mixing bowl and mix with their wooden spoons.
Once the dough has come together into a big ball, the children can tip it out onto the tabletop and use their hands to shape the dough into their own adorable creations. They place their bread buns on a baking tray and carefully carry the tray towards the oven and the teacher will put them in for baking. As you can imagine, in no time at all, the classroom is filled with the heavenly scent of warm, baking bread, making us all hungry!
These fresh bread buns are always offered to the class as part of their afternoon snack. Delicious, and made with love in class!
Des que els infants comencen amb l’alimentació complementària que és important introduir l’ús de la cullera. Pot ser que al principi agafi amb una mà la cullera i amb l’altra el menjar, a poc a poc anirà acostumant-se i utilitzant-la més. Al principi els podem oferir acompanyament, tenint l’adult una cullera, que li mostra com agafem el menjar i ens l’emportem a la boca i l’infant alhora practicant amb una altra cullera. Des de ben petits se’ls ha d’oferir per tal d’adquirir habilitats i poder esdevenir cada vegada més autònoms.