Durant la segona meitat del trimestre, els alumnes de 1r de Batxillerat de l’assignatura de Psicologia hem treballat la sensació, percepció i les il·lusions òptiques. La sensació consisteix en detectar alguna cosa amb els nostres ulls però sense dotar-la de significat.
En canvi, la percepció ens permet organitzar i interpretar els estímuls captats pels sentits, dotant-los de significat.
Per analitzar la percepció humana podem destacar tres teories:
La teoria associacionista
L’escola de la forma
La teoria cognitiva
Quant a les il·lusions òptiques, són discrepàncies entre el que perceben i la realitat objectiva. De fet, sabem que el nostre cervell no reflexa al 100% la realitat, sinó que la interpreta a la seva manera. Per tant podem dir que les il·lusions òptiques són imatges que distorsionen la realitat i produeixen un engany en el sistema visual.
Un exemple d’il·lusió òptica podria ser quan davant d’una imatge en la que se sobreposen una línia horitzontal i una vertical, percebem més llarga la vertical tot i tenir la mateixa longitud o observar una imatge dibuixada en un paper i tenir la percepció que es mou, degut a les formes i al contrast de colors.
Per posar-ho en pràctica, hem dissenyat les nostres pròpies il·lusions òptiques. Alguns ho han dibuixat i d’altres han realitzat fotografies.
Jing Hui Chen i Selina Zhou
(Alumnes de BTL1. Psicologia)