El passat divendres 30 de novembre, els alumnes de batxillerat, que cursen geografia i ciències de la terra-geologia, vam assistir a una xerrada informativa sobre l’evolució geològica de la ciutat de Barcelona.
En Jos Carbonell, geòleg i ponent de la xerrada, ens va començar preguntant què és el medi ambient des del nostre punt de vista, amb l´objectiu d´explicar que els factors que aquesta implica són molt importants per considerar quin és el millor lloc per construir una ciutat.
Després ens va explicar la història de la ciutat de Barcelona i ens va justificar perquè els ibers van triar aquest lloc per a viure. L´estructura de la ciutat va evolucionar des dels primers assentaments neolítics fins a l´actualitat i aquesta evolució va ser el tema principal de la xerrada.
Gràcies a aquest col·loqui, vam aprendre que l´assentament d´una ciutat depèn de molts factors i Barcelona, concretament, té molts factors geològics favorables com la situació entre falles on la ciutat queda situada en una planícia envoltada i protegida per la serra de Collserola, Montjuïc, el riu Llobregat i el Besós. Tots ells aspectes geològics que han dotat del territori d´un terra fèrtil per al conreu, unes vies de comunicació fluvial i marítimes que han propiciat els intercanvis comercials i per tant el creixement i la importància de Barcelona dins el territori.
En Jos Carbonell ens ha ensenyat com el factor antròpic ha fet transformar aquest paisatge al llarg de l´evolució històrica. Com es va desviar el curs del Llobregat per interessos estratègics. Com la construcció i les contínues ampliacions del port han anat modificant el paisatge litoral fent acumular sorrals pels corrents del Golf de Lleó, a la part nord de les esculleres.
També entenem perquè aquesta capital està estructurada en un pla ortogonal així com la disposició dels habitatges de l’eixample per l´aprofitament del Sol.
Barcelona és una ciutat amb una gran importància històrica i una gran referència per a la formació d´altres ciutats d´arreu del món.